Tuesday, January 5, 2016

Tuesday, January 5, 2016

THINK BEFORE YOU BUY

Harvemmin kirjoitan tänne mitään pidempää tekstiä, mutta nyt on mielessäni ollut jo pitkään asia, jonka haluan tuoda esille täällä blogissakin. 
Asia on älytön ostaminen, kulutus ja tuhlaus. Kaikkihan varmaan tietävät jollain tasolla tai ovat ainakin kuulleet, että suurimmalla osalla vaateitamme valmistavilla on epäinhimmilliset työolosuhteet ja saavat lähes olematonta palkkaa. Lisäksi vaateteollisuus turmelee ympäristöä toiseksi eniten öljyn jälkeen. 

Itsekin olen aina tiennyt asiasta, mutta en sen kummemmin ole perehtynyt asiaan tai ajatellut sitä sen kummemmin. Olen ostellut vaatteita ja muuta miten mieli on tehnyt, kuitenkin yleensä aina tarpeeseen. Ikinä en ollut ymmärtänyt rahan turhaa tuhlaamista asioihin joita omistaa jo jopa useampiakin. Esimerkkinä vaikka jatkuvasti uusien meikkituotteiden hamstraaminen. Miksi?
Kirpputoreihin hurahdin täysin jo about 12-vuotiaana.
Myöskin tuotteiden laatu on alkanut koko ajan kiinnostamaan vain enemmän ja enemmän. Halu panostaa laadukkaisiin tuotteisiin, jotka kestävät vuosia. 

Graphics_3322469a
Katsoin about kuukausi sitten Netflixistä löytyvän dokumenttielokuvan The True Cost, joka todella herätti minut. Elokuvaan on koottu monelta eri näkökannalta infoa miten nykypäivän vaatebisnes toimii. Voin kertoa, että itselläni oli kyyneleet silmissä koko ajan. Todella vaikuttava ja tunteita herättävä elokuva.
Kuten alussa jo sanoin, että lähes kaikki varmaan ovat joskus ainakin kuulleet, miten vaatteitamme tuotetaan. Kyseissä dokumentissa asiat oli kuitenkin koottu niin järkevästi yhteen, että se tekee selkeäksi oikeasti nähdä mitä se on ja saada paljon tietoa yhdellä katsomiskerralla. Henkilökohtaisesti minulle tuli olo, että en enää ikinä halua ostaa vaatteita. En todellakaan halua tukea asioita, joita esimerkiksi kyseisessä pätkässä tuotiin esille. Niin sydäntä särkevää miettiä, että he joutuvat siellä kamalissa olosuhteissa ja jopa kuolemaan sen takia, että me saadaan ostettua 5-10 euron rättejä. Myöskin ainutlaatuisen ympäristömme tuhoaminen pistää todella miettimään. Se ei vain ole oikein. Ja monet varmaan ajattelevat, että eivät he voi vaikuttaa asiaan mitenkään. Kyllä me voimme! Niin kauan kuin me ostamme kyseisiä vaatteita niitä tehdään samalla tavalla. Itse ainakin aion omalta osaltani pyrkiä tekemään parempia valintoja ja tehdä enemmän taustatutkimusta yrityksistä, jotka ottavat nämä asiat paremmin huomioon ja suosimaan niitä. Nyt, kun vielä kunnolla dokumentissa näki nämä asiat en vain enää pystyisi ostelemaan sen kummemmin niitä enää miettimättä, sen verran se kosketti.

2wdaya1
Hyvä esimerkki oli nytkin viikonloppuna, kun olimme siskoni kanssa Forever21:ssa. Aiemmin olisin kasannut syliini varmaan 20 alerättiä ja varmasti kävellyt ulos kaupasta muutama mukanani. No nyt minun ei tehnyt mieli edes katsoakkaan vaatteita!! Täytyy kuitenkin myöntää, että yhdet kengät lähti kyllä mukaan, joita olen aiemminkin katsonut. Yritän mahdollisimman hyvin välttää fastfashion ketjuja, etsiä eettisempiä yrityksiä ja kiinnittää enemmän huomiota laatuun/materiaaliin. Varsinkin, kun tulevaisuudessa tulen työskentelemään alalla aion ehdottomasti tehdä kaikkeni asioiden parantamiseksi.

Myöskin Oulussa kauppoja kierrellessäni en voinut olla miettimättä katsellessani ympärille sitä, että miten me vain siellä ilosina mitään ajattelematta ostelemme vaatteita pilkkahintaan ja toiset ihmiset, sekä maapallo kärsivät sen takia. Tuntui jotenkin todella surulliselta. Ja itsekin, kun olen aiemmin ollut samanlainen.. 

truecost
Minua myös ällöttää välillä blogeissakin pelkästään se osta osta osta, uutta uutta uutta meininki.Tuntuu myös, että kaikissa asuissakin pitäisi olla vain uusia, tällä hetkellä saatavilla olevia juttuja, jotta ihmiset voisivat suoraan ostaa vain samanlaisen. En ikinä ole ymmärtänyt tätä. Joskus puhuinkin ystävälleni tästä ja sanoin, että en itse ainakaan aio lähteä tuohon meininkiin mukaan, vaan pitää niitä vuosien takaisia vaatteita ylpeänä. Kuinka helposti bloggaajista tulee vain mainostauluja ja heillä on jokaisessa asussa vain saatuja tuotteita ihmetyttää myös. Tuntuu, että se oma tyyli ja persoona katoaa siinä, kun vain "mainostaa" jokaisessa postauksessa.

Suosittelen kaikkia katsomaan The True Costin (Netflixistä tosiaan löytyy), aidosti miettimään omaa kulutustaan ja mikä vaikutus sillä on ympäristöömme ja millaisia asioita tuet tekemällä ostopäätöksesi. Linkki True Costin traileriin.

Kuulisin mielelläni teidän mielipiteitänne/mietteitä asiaa koskien! Onko True Cost jo tuttu?
Jos jollain on vinkkejä yrityksistä, jotka ovat eettisempiä niin kertokaa ihmeessä :)
Kuvat: Google

4 comments :

 1. I couldn't agree more! Great blog post girlie.

  XO, Jessi
  mywhiteT.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yay I'm glad you feel the same way! Thank you :) xx

   Delete
 2. Tosi hienoa Sokke, kun kirjoitit tästä aiheesta! Oon itsekin miettinyt monesti tätä ja on tosi siistiä, että sinä muotibloggaajana otat asian esille! Kunnioitettava ele :) <3 T. Tuige

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos ihana Tuige! :* Kyseinen asia on herättänyt niin paljon ajatuksia itsellä, että pakko se oli jakaa ja toivottavati saada muitakin ihmisiä miettimään vähän enemmän :)

   Delete

Sonvas + BLOG DESIGN BY Labinastudio