Tuesday, January 19, 2016

Tuesday, January 19, 2016

ASK ABOUT AMSTERDAM - VASTAUKSET

Noniin nyt pääsin vihdoin istahtamaan kunnolla alas ja vastaan teidän kysymyksiin Amsterdamissa asumisesta, opiskelusta jne. Joululoma olikin niin kiireinen, että en silloin kerennyt. Mutta tässä ne nyt tulee :) 

DSC00641

Minkä takia Amsterdam?
Kun olin saapunut takaisin suomeen jenkeissä vietetyn au pair vuoteni jälkeen aloin heti katselemaan muodin bisness puoleen liittyviä korkeakouluja ulkomailta. Aluksi olin koko ajan suunnitellut Lontoota, mutta lukuvuosimaksut tuntuvat todella korkeilta näin suomalaiselle.. Aloin sitten katselemaan kaikkialta muualtakin ja Amsterdamin koulu vaikutti todella hyvältä ja lukuvuosimaksukaan ei ollut niin paha. Toki halusin mahdollisimman mielenkiintoiseen kaupunkiin, mutta pääasia oli hyvä koulu ja alhaisempi lukukausimaksu. Ja ei olisi kyllä paremmin voinut käydä minkään suhteen :) 
 
Oliko hakuprosessi oppilaitokseen vaikea?
No sinänsä joo aika vaativa, monivaiheinen ja paljon tehtävää. Ensimmäiseksi piti netissä ilmoittautua hakijaksi, jonka jälkeen postissa tuli hakupaperit kysymysten, motivaatiokirjeen ja pienien ennakkotehtävien kera. Tämän jälkeen kutsuttiin jatkoon valitut paikan päälle Amsterdamiin itse valintapäivää varten. Valintapäivään kuului haastattelu ja ennakkotehtävä, joka oli esiteltävä noin kahdeksan tuntematton ihmisen edessä. Ennakkotehtäväänkin kului paljon aikaa ja harjoittelua. 
Koululta tuli muutaman viikon päästä arvio, että pääsetkö kouluun, mutta tämä ei ollut vielä siinä. Tulokset ja paperit lähetettiin vielä eteenpäin ylemmälle taholle, josta sitten myöhemmin tuli vielä virallinen päätös. Lisäksi piti käydä IELTS tai TOEFL kielitestissä ja saada siitä tarvittavat pisteet, että englanti on tarvittavalla tasolla jota koulu vaatii. Tutkintodistukset oli käännettävä englanniksi, joka ei ollut ihan halpaa lystiä. Maistraatissakin sai juosta useamman kerran hakemassa notaarin leimoja jne. 

Pärjääkö maassa hyvin englannilla vai onko sielä paljon ihmisiä jotka ei puhu sitä ollenkaan? Ootko ite oppinu puhumaan hollantia? 
 Pärjää todella hyvin! Olin ihan äimänä tänne tuoltua siitä, kuinka hyvää englantia porukka täällä puhuu siis ihan mahtavaa! Pari kertaa ehkä ollut tilanteessa, että englanti ei oikein luonnistu vastapuolelta, mutta hekin yleensä ovat olleet jostain muualta alkuperäisin tms. 

Ei valitettavasti vielä ole ollut aikaa paneutua itse hollannin opetteluun. Toki joitain sanoja on oppinut jo tunnistamaan. Tämän vuoden tavoite postauksessa kerroinkin, että hollannin opettelun aloittaminen on yksi niistä. 

DSC04552

Paljon sulla on lukuvuosimaksut?
 Koko vuosi on vähän alle 2000€. 

Mitä siellä maksaa asuminen?
Olimme poikaystäväni kanssa todella onnekkaita, sillä saimme kahdelle henkilölle tarkoitetun opiskelijakämpän. Maksamme tästä yhdessä 755€/kk. Amsterdamista on ihan tajuttoman vaikeaa löytää kämppää.. Mitä on pistänyt ilmoituksia silmään niin about 500€/kk saa solusta huoneen. 

Entä eläminen noin ylipäätään? 
Meillä sisältyy kaikki tuohon kuukauden vuokran hintaan, joten mitään muuta ylimääräisiä maksuja meillä ei oikeastaan ole kuin ruoka, käyttötavarat ja puhelinliittymä. Ruoka on niiin paljon halvempaa! Tuntu suomessa ollessa ihan kamalalta olla kaupassa, kun oli niin kallista ja ei tehnyt mieli edes sen takia ostaa mitään :D Esimerkkinä mitä meillä nyt itsellä tulee paljon ostettua niin lihat (kana & jauheliha), juomat, vihannekset, hedelmät ja totta kai alkoholi. 
Puhelinliittymät täällä on vähän kummallisia ja ei ole edes mahdollista saada rajatonta pakettia, johon suomessa aina oli tottunut. Meillä on nyt vaan ollut prepaidit, joihin vaan joka kuukausi ladataan lisää aikaa ja siihen menee 10€/kk. Lähes kaikkialla missä viettää aikaa, kuten kotona, koululla, salilla, kaverilla yms on wifi niin ihan hyvin pärjää liittymällä, jossa on vähemmän nettiä. 

DSC04515

Mikä siellä on parasta? entä huonointa?
Parasta ehdottomasti ihana ja eläväinen kaupunki. Tämä on aina ollutkin tavoitteeni eli asua kaupungissa, jossa kaikki on mahdollista ja tapahtuu paljon. Suomessa inhosin eniten sitä, kuin joutui istumaan kotona ja katsomaan esimerkiksi netistä tai somesta paikkoja joihin haluaisi mennä, kokea ja nähdä. En halua elää unelmoiden, että voi voisipa tehdä tuota ja tätä, vaan haluan olla kaupungissa jossa se kaikki on mahdollista ja voin oikeasti elää :) 

 Huonointa varmaan pyöräily joka paikkaan haha! Se nyt vaan on nopeinta ja kätevintä tässä kaupungissa, mutta jos saisin valita niin en todellakaan pyöräilisi päivittäin. Vihaan eniten turhaa säätämistä ja täällä ei edes aina julkisilla pääse välttämättä ihan paikkojen viereen. Tietenkin kulkeminen veisi myös paljon enemmän aikaa ja rahaa.
Hollantilaiset ihmiset saattavat olla myös aika kylmiä ja tylyjä. Eivät kyllä varmaan tarkoita sitä, mutta välillä se vähän inhottaa ihmisenä, joka aina yrittää olla kaikille mahdollisimman ystävällinen ja kiva.  

Kummassa oot tykännyt enemmän asua, Hollannissa vai Jenkeissä?
Tämä on todella vaikea kysymys, sillä tykkään molemmista paikoista paljon ja ne ovat keskenään niin erilaisia! Lisäksi elämäntilanne on niin erilainen nyt, kuin jenkeissä asuessa. Siellä tein vain työni hyvin ja muuten pidin hauskaa ilman huolen häivää. Täällä taas elämä on kaikkea muuta kuin huoletonta hauskanpitoa ja koulu on lähes koko elämäni. Haluaisin kyllä mahdollisesti jenkkeihin vielä asumaan joskus. Jos pitäisi nyt päätös tehdä ja miettiä samalla tulevia lapsia yms niin kyllä ehdottomasti silloin valitsisin Amsterdamin.  

DSC00567 (1)

Paljon kiitoksia vielä kaikille kysymyksiä lähettäneille ja toivotavasti piditte postauksesta! :)
Palaillaan huomenna asukuvien kanssa! xx

4 comments :

 1. Oli kiva lukea näitä juttuja! :) Ite haluaisin asumaan ulkomaille, mutta kaikki käytännön asiat ja niiden hoitaminen yms mietityttää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jjeee! :) Kyllä ne kaikki aina jotenkin järjestyy, joten ei kannata liikaa miettiä etukäteen :)

   Delete
 2. These photos are gorgeous! Great blog post girlie.

  XO, Jessi
  mywhiteT.com

  ReplyDelete

Sonvas + BLOG DESIGN BY Labinastudio